Site titel

Australian Shepherd Kennel

Algemeen:
De Australian Shepherd is een herdershond die afkomstig is uit de Verenigde Staten. De oorsprong van de Aussie ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten die werden gebruikt voor het drijven van de Spaanse Merino schapen, die eerst naar Australië en later naar de Verenigde Staten werden geëxporteerd, vaak vergezeld door de honden die de kudde begeleiden. De naam “Australian Shepherd” houdt dus verband met de honden die in Australië de Merino schapen dreven. In Amerika werd de Aussie onder andere ingezet als veelzijdige helper op de ranch en voor spectaculaire optredens tijdens western shows vergaarden ze in korte tijd grote bekendheid. De opvatting dat dit ras, net als de Australische veedrijvershond, is ontstaan uit een kruising met een dingo is, is fout.

 

De geschiedenis van het registreren van Australian Shepherds is niet alledaags. De door de “officiële” kynologie erkende “officiële” registratie is niet het enige fokboek dat er binnen de Australian Shepherd gebruikt wordt. Het is een relatief jong ras, ook al werden de honden al enige eeuwen gebruikt en gefokt in Amerika.
Een eerste fokboek werd voor de Australian Shepherd pas rond 1970 opgestart. In 1971 werd de officiële registratie van de honden door de in 1957 in Arizona gestichte Australian Shepherd Club of America (ASCA) overgenomen. De rasstandaard van de ASCA werd in 1977 van kracht.

Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian Shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. Aangezien de Nederlandse en Europese kynologie onderdeel zijn van de officiële kynologie hebben zij zich verbonden aan het stamboek van de AKC.

 Een Aussie in huis:
 

Wanneer je de trotse bezitter van een Australian Shepherd bent, kun je tegen een aantal dingen aanlopen.

Australian Shepherds zijn sterk gericht op het gezin waarin ze leven, hun roedel. Ze kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden en zijn niet vanzelfsprekend vriendelijk tegen anderen. Ze zijn vanwege hun gevoeligheid niet altijd even goed bestand tegen druk en opwinding. Bovendien heeft een Australian Shepherd tijd nodig om volwassen te worden, iets waar terdege rekening mee gehouden dient te worden.

Verveling is één van de grootste valkuilen bij het houden van een Australian Shepherd. Zorg ervoor dat je jouw Australian Shepherd dus voldoende beweging geeft en dat hij in huis voldoende speelmateriaal heeft om zichzelf bezig te houden.

 

Omdat de Australian Shepherd een actieve hond is, zoekt hij naar een sportieve, actieve eigenaar.

Wanneer de wandeling altijd hetzelfde rondje is, zal de Australian Shepherd zich al snel gaan vervelen, afwisseling is dus geboden. Dit kan ook door de hond ‘opdrachten’ te geven, denk hierbij aan apporteerspelletjes, zoekspelletjes of een balansoefening zoals het lopen over een omgevallen boom. Verder heeft een Australian Shepherd een eigenaar nodig die hem de tijd geeft om volwassen te worden, werk maakt van een consequente opvoeding/socialisatie en kan omgaan met zijn eventueel gereserveerde gedrag naar vreemden. Nog mooier is het wanneer de Australian Shepherd een taak krijgt in de vorm van een hondensport.

Energie:

De Australian Shepherd is gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Hij is atletisch, actief en beschikt over een flinke portie werklust en uithoudingsvermogen. Logisch want de hond moest de hele dag mee met de rancher.  Een Aussie heeft dan ook beslist een uitlaatklep nodig om zijn energie kwijt te kunnen! Hierdoor is hij uitermate geschikt voor mensen die van lange wandelingen houden maar ook om mee te gaan naast het paard of aan de fiets.

Omdat de Australian Shepherd een prikkelgevoelige hond is moet er naast alle beweging, sport en spel ook zeker ruimte zijn voor rust om alle adrenaline weer af te bouwen. Want niet alleen een hond die zijn energie niet kwijt kan, maar ook een overprikkelde hond kan vervelend gedrag gaan vertonen.
Hij kan nerveus gedrag in huis laten zien, overal op reageren en onrustig worden. Het kan zelfs zo erg worden dat de Australian Shepherd stereotype gedrag gaat vertonen zoals bv. het tot bloedens toe aanvreten van zijn eigen poten. Een Aussie moet dagelijks lekker los kunnen rennen of zwemmen en naar hartenlust kunnen snuffelen en spelen, maar ook de nodige rust- en knuffelmomenten met zijn baas zijn heel erg belangrijk. De Australian Shepherd is intuïtief en is gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen wanneer de baas daartoe niet in staat is. 

 

Hij is zeer intelligent, oplettend en gemakkelijk te trainen. Maar deze eigenschappen kunnen ook een nadeel zijn! Een Aussie is alert, ziet alles en kan in bepaalde situaties zeer reactief zijn. Dit kan bij een zelfstandige Australian Shepherd ook leiden tot eigenzinnig gedrag waarbij hij zijn baas niet nodig heeft.

 

Sport en spel:

Australian Shepherds blinken uit in veelzijdigheid. Dat houdt in dat je met jouw Australian Shepherd vele takken van hondensport kunt beoefenen.

Het drijven van vee is waar de Australian Shepherd bij uitstek voor gefokt is.

Maar de Australian Shepherd valt ook op in tal van andere hondensporten zoals:

  • Agility
  • Dogdance
  • Dogfrisbee
  • FCI Obidience
  • Flyball
  • Hoopers
  • Horse and dog trail
  • Mantrailing
  • Treibball
  • Speuren
foto door Dogsupport
foto door Dogsupport

Problemen:

Helaas heeft de Australian Shepherd niet altijd een goede naam bij instructeurs of gedragsbegeleiders, zij kunnen niet altijd even goed uit de voeten met het karakter en het daarbij behorende gedrag van de Australian Shepherd.

Mocht je problemen ondervinden met jouw hond, raadpleeg dan eerst de fokker van jouw hond. Ook de Australian Shepherd Club Nederland kan je helpen met advies bij allerhande ras specifieke problemen.

 

tekst: www.ascn.nl